Гъвкава ипотека

Жилищните заеми с овърдрафт са удобни, но често с по-високи разходи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предимство

7 години може да достига периодът без погасителен план по ипотечен кредит, през който клиентът може да погасява колкото и когато реши и отново да тегли върната главница. Обикновено в този срок няма такса за предсрочно погасяване на заема.



Неустойка

5% от размера на разрешения кредит може да се наложи да плати клиентът като неустойка, ако прекрати договора за ипотечен заем с овърдрафт.

През последните месеци все повече банки предлагат нов вид ипотечни кредити.

За разлика от стандартните заеми с ипотека, които се издължават по определен погасителен план, при тях през определен период клиентите могат да теглят и да внасят когато и колкото решат в рамките на одобрения им кредит, като трябва да погасяват редовно само дължимата лихва. В рамките на същия период върнатите средства от главницата при нужда могат да бъдат изтеглени и ползвани отново. Кредити с подобни възможности се предлагат под различни наименования - кредит с ипотечен овърдрафт, револвиращ кредит с ипотека, кредитна линия с ипотека и др. При някои банки тези гъвкави условия се предлагат като специален вид ипотечен заем, а при други - като опция по стандартните ипотечни заеми. Обичайно могат да бъдат договорени само по новоотпускани заеми, но не и по съществуващи. По принцип подобни гъвкави условия за теглене и обслужване на задълженията са характерни за кредитните карти и овърдрафта.

Договарянето

Най-често ипотечните заеми с овърдрафт или револвиране могат да се ползват както за покупка на недвижим имот, така и за различни потребителски нужди. Изискванията към клиентите и към имотите, които се ипотекират, често не се различават от тези по стандартните заеми с ипотека. Също като при тях финансирането, което клиентът може да договори и при този нов вид ипотечни кредити, най-често зависи от оценката на имота, който служи като обезпечение. То може да е например до 75% или 90% от тази оценка. При някои банки финансирането, което може да бъде отпуснато по такъв кредит, е по-малко, отколкото по стандартен ипотечен заем, а при други е в същите рамки.

Ползването

Докато стандартните ипотечни заеми обикновено се усвояват еднократно или на няколко транша до определен краен срок и след това се връщат по договорен погасителен план, кредитите с опция за овърдрафт или револвиране дават по-голяма свобода на клиентите. При тях в рамките на определен период - например минимум една или две години и максимум три, пет или седем години, клиентът може да тегли и връща суми в рамките на одобрения му кредит, когато поиска. Ако не погаси задължението си в този период, след изтичането му най-често договаря с банката погасителен план, който може да е индивидуален, с равни или с намаляващи месечни вноски. Обикновено заемът може да бъде върнат за стандартния срок на изплащане за ипотечните кредити, но след като от него бъде изваден периодът с гъвкава схема. Например при максимален срок за ипотечен заем от 20 години и ползван период без погасителен план от три години, задължението трябва да се върне максимум за 17 години. Това според банкери означава, че може клиентът да плаща по-високи вноски, ако е усвоил целия одобрен кредит и през периода на гъвкаво погасяване изобщо не е плащал главница, а след това трябва да го изплати за по-кратко време от стандартен ипотечен кредит.

Разходите

Обичайно лихвата по ипотечните кредити с овърдрафт или с револвиране се начислява само върху усвоената част от размера на одобрения заем. Като размер тя може да е същата като при стандартните ипотечни заеми, но може и да е по-висока заради това, че усвоената сума може да е по-малка от одобрения кредит. Някои банки по същата причина в периода без погасителен план събират месечна или годишна такса ангажимент върху неусвоената част от одобрения кредит - например в размер на 1% на година. За сравнение при стандартния ипотечен кредит подобна такса ангажимент може да няма, когато той се усвоява наведнъж, или може да се начислява еднократно и в по-малък размер, ако кредитът се усвоява на траншове до определен краен срок. Банкери посочват, че е добре клиентите да преценят дали за тях е по-изгодно да плащат такса ангажимент върху неусвоения кредит, когато има такава, или лихва върху усвоения кредит и да имат предвид това, когато решават как да ползват средствата.

Ипотечният кредит с овърдрафт или с револвиране може да има по-високи разходи за управление. При него за периода без погасителен план може да се дължи ежегодна такса за управление, докато при стандартния заем тя да е еднократна или отново ежегодна, но в по-малък размер. В периода без погасителен план обикновено клиентът може да върне изцяло ползвания заем, без да дължи такса за предсрочно погасяване, което се посочва от банкери като предимство на този вид заем пред стандартния. Този вид ипотечни кредити, както и стандартните, обикновено са свързани и с други разходи за клиентите, като например за учредяване на ипотека, за застраховки и др. Като лихва обаче заемите с ипотека обикновено са по-евтини от потребителските кредити и кредитните карти заради обезпечението по тях.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал